how2make4eat

how2make4eat

неделя, 3 февруари 2013 г.

Виенски сладкиш

Както повечето неща в една къща, и този сладкиш има история. Това не е просто шоколадово или бисквитено руло. Рецептата е дошла от Виена, където вероятно и до днес се приготвя в някои домове. Баба ми имаше приятелка, която живееше там и когато гостуваше на семейството си, правеше този сладкиш, заделяше по малко и ни черпеше, като се отбиеше у нас. Баба ми, разбира се бе взела рецептата, но когато го правеше то беше или за някой важен гост, или за някой специален празник. Не защото не обичаше да го прави, а защото в онези времена нямаше много продукти. Така например, кокосовите стърготини, необходими за направата на Виенския сладкиш идваха от съседната СФРЮ. Веднъж дори поръчахме на друга наша скъпа съседка и приятелка да ни донесе чак от Америка, и така за пръв път видях на живо кокосов орех, чиято сърцевина баба ми старателно рендоса.



За да го направите, сега вече се иска повече желание, отколкото продукти. Ето какво ви е необходимо:

За кората:
Чаша пудра захар, ситно начукани обикновени бисквити /1пакет/, 2-3 с. лъжици какао.

Може да се добавят и счукани орехи.

Всичко се обърква с 2 с. лъжици мед и 100гр. гореща вода.










Бисквитите най-лесно може да натрошите в хаванче.














Полученото меко тесто се разстила върху фолио или целуфан, предварително намазан с масло.












Размера на разтланото тесто, е добре да е съобразен така, че при увиване да обгърне изцяло плънката.












Плънка:

Пакет масло, чаша пудра захар, 100гр. или половин чаша кокосови стърготини, които някога наричахме кокосово брашно.









Разстиламе пълнежа по дължината на кората. Завива се на руло като салам.













Загръщаме плътно с фолиото и прибираме за няколко часа в хладилника или за по-кратко време в камерата.












Студен, нарязан на шайби, Виенският сладкиш е особено подходящ за хладните зимни месеци, поднесен с топло кафе или чай.












Колкото пъти съм го правила, толкова пъти гостите не са успявали да определят какво съдържа, за разлика от обикновеното познато на всички бисквитено руло.










Не съм сигурна дали трябва да издавате тайната на рецептата предварително, защото тогава рискувате да бъде обявен за калорична бомба, която уверявам ви, не допринася кой знае колко за излишните килограми, а само стряска привържениците на рекламираните здравословни храни, основно с присъствието на масло в него.








Същото онова масло, вкусно намазано на филия с лютеница или поръсено с чубрица, така че никой не бива да бъде толкова горд, че да откаже предложения му вкусен десерт, без да иска да знае подробности за чудния му вкус. А обичайно той се дължи на комбинацията на прости съставки.

Виенският сладкиш и до днес ми е любим!





Няма коментари:

Публикуване на коментар