how2make4eat

how2make4eat

четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Содена питка

Безценна е миризмата на току-що извадената от фурната содена питка. Кората хрупкава, а меката среда - намазана с масло и поръсена с чубрица... Ммм... и малко сиренце, а защо не и с домашна лютеница?!

Необходими продукти:
1кг. брашно, 3 яйца, 250гр. кисело мляко, 70гр. захар, 1лъж.сода, 2 лъжици масло/олио, хладка вода, 1 жълтък за намазване.

 

Брашното се пресява 2 пъти. Добавя се содата. Прави се кладенче и се добавя солта. Отделно се разбъркват киселото мляко, яйцата, добавя се мазнината и захарта. Полученото се размесва с брашното, добавя се хладка вода, докато се получи меко тесто. Меси се, докато се отдели от съда. Разстила се кръгла питка или няколко малки питчици, украсява се. 





Оставя се да постои половин час. Намазва се с жълтък. Пече се 30-35 минути на умерена, предварително нагрята фурна - първо отдолу. Последните десетина минути се пече и отгоре. Опечена, питката се поръсва с пръски вода и се завива в кърпа - да изстине. Поднася се с чубрица или с мед, а може и със сирене и лютеница.

Ако направите малки содени питки, стават и за домашни сандвичи - питката срязана на две, с голямо кюфте по средата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар