Покрай
попарата се присетих и за медовината. Разбира се, дядо ми я правеше в деЦкия й
вариант – мед с водица, при това млака водица, както я наричаше (млака е една
идея по-топла от хладка вода). Понякога добавяше и един лимон. Всеки ден ми
даваше да изпия по една чаша от тази живителна течност. Направих за вас по-голямо
количество – с лимон, защото не на всички се нрави сладникавата млака водица, а
за по-големите по-долу съм приготвила рецепта за истинската медовина.
ДеЦка
медовина:
2
лъжици мед се разбърват в чаша млака вода. Може да се добави сок от един лимон.
Медовина
за деЦки рожден ден:
8
лимона, 8 лъжици мед и водица…
Медовина
за пораснали деца:
Необходими
продукти: 10 л. вода, 3 кг. мед, 2 лимона, 15 бр. карамфилчета, 2 щипки канела,
2 нарязани на кубчета ябълки, ароматна мащерка, мента, 1 орехова черупка мая.
За
направата на медовината в домашни условия, промених малко рецептата:
4-5
л. вода, 1 ½ кг. мед, 1 лимон, 7 бр. карамфилчета, 1 щипка канела, 1 нарязана
на кубчета ябълка, ½ орехова черупка мая.
В
тенджера затопляме водата – да заври. Разтопяваме меда, като бъркаме
постоянно - да не загори. Оставяме да ври на слаб, огън около час, час и
половина,
като махаме образуващата се по повърхността пяна. Оставяме да изстине –
да може
да се търпи на кожата на ръката. Добавяме маята, карамфила, канелата,
лимона и
ябълката. Разбъркваме и пресипваме в бутилки. Оставяме да престои на
тъмно на
стайна температура (около 20 градуса) – да ферментира. Капачката трябва
да е
леко отворена, за да може да излиза въглеродния двуокис, който ще се
отдели при
ферментацията. След около две седмици, прецеждаме през тензух и оставяме
да
преседи още една седмица. Колкото повече отлежава, толкова по-хубава
става!
Опитайте да смесите бъзовина с медовина!
Няма коментари:
Публикуване на коментар