how2make4eat

how2make4eat

петък, 8 юни 2012 г.

Медовина

Покрай попарата се присетих и за медовината. Разбира се, дядо ми я правеше в деЦкия й вариант – мед с водица, при това млака водица, както я наричаше (млака е една идея по-топла от хладка вода). Понякога добавяше и един лимон. Всеки ден ми даваше да изпия по една чаша от тази живителна течност. Направих за вас по-голямо количество – с лимон, защото не на всички се нрави сладникавата млака водица, а за по-големите по-долу съм приготвила рецепта за истинската медовина.








ДеЦка медовина:
2 лъжици мед се разбърват в чаша млака вода. Може да се добави сок от един лимон.

Медовина за деЦки рожден ден:
8 лимона, 8 лъжици мед и водица…

Медовина за пораснали деца:
Необходими продукти: 10 л. вода, 3 кг. мед, 2 лимона, 15 бр. карамфилчета, 2 щипки канела, 2 нарязани на кубчета ябълки, ароматна мащерка, мента, 1 орехова черупка мая.
За направата на медовината в домашни условия, промених малко рецептата:
4-5 л. вода, 1 ½ кг. мед, 1 лимон, 7 бр. карамфилчета, 1 щипка канела, 1 нарязана на кубчета ябълка, ½ орехова черупка мая.
В тенджера затопляме  водата – да заври. Разтопяваме меда, като бъркаме постоянно - да не загори. Оставяме да ври на слаб, огън около час, час и половина, като махаме образуващата се по повърхността пяна. Оставяме да изстине – да може да се търпи на кожата на ръката. Добавяме маята, карамфила, канелата, лимона и ябълката. Разбъркваме и пресипваме в бутилки. Оставяме да престои на тъмно на стайна температура (около 20 градуса) – да ферментира. Капачката трябва да е леко отворена, за да може да излиза въглеродния двуокис, който ще се отдели при ферментацията. След около две седмици, прецеждаме през тензух и оставяме да преседи още една седмица. Колкото повече отлежава, толкова по-хубава става!
Опитайте да смесите бъзовина с медовина!





Няма коментари:

Публикуване на коментар