how2make4eat

how2make4eat

неделя, 26 февруари 2012 г.

Мусака

Колкото къщи, толкова и рецепти за мусака. Няма да сбъркате, ако всеки път добавяте по нещо, най-много мусаката никога да не ви омръзне и да я поднасяте всяка седмица незабелязано като нещо различно.

Обичайно бързам и правя мусаката нахвърляна, само се старая да запържвам предварително поне каймата с лука и подправките, но днес реших да си поиграя.


Това е рецептата, която ползвам от години, но никога не спазвам точно. Например рядко слагам кисело мляко в заливката, по-често употребявам прясно.


Ако трябва да има по-гръцки вкус, се ръсва малко канела, но аз я избягвам, защото не е по вкуса на всеки.







Ето още една рецепта - с тиквички и гъби, вместо с патладжан. Добавен е копър - заради тиквичките.

И така... Няма да изброявам продуктите, минавам направо към същинската част.

Първо запържих в олио малко лук и чесън, добавих кайма. С дървена лъжица раздробих каймата на късчета, които запържих. Добавих белени домати, магданоз и намалих котлона, да покъкри. Отделно опържих, нарязаните на кубчета и предварително осолени картофи.

Вече в тава, наредих половината от опържените картофи, отгоре изсипах сместа с каймата. Поръсих с черен пипер. Добавих и останалите картофи.

За да стане мусаката по-хрупкава , поръсих с галета. Сложих всичко да се пече на предварително загрята фурна на 220 градуса.




След като мусаката се допече и картофите хванаха коричка, добавих заливката от 6 яйца и чаша прясно мляко.

Върнах във фурната да стегне. 

Малко преди да добие златист цвят, отново извадих и поръсих равномерно с галета.Отново върнах тавата във фурната и зачаках...
След няколко минути беше готово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар