how2make4eat

how2make4eat

събота, 6 април 2013 г.

Шоколадови бонбони

Най-после, след като една приятелка ми донесе прекрасни шоколадови бонбони - от онзи вид "да си оближеш пръстите", се осмелих да опитам и аз. Не, че успях да овладея "темперирането", но определено улових част от темперамента на шоколада.





Първо се снабдих с форми за отливане на шоколад - много подобни на ледарки за правене на ледени кубчета. Предполагам, че последните също биха свършили работа.

... и с шоколад - на "копчета".





Като начало се заех да разтопя шоколадените "копчета" на бавен огън (без да оставям водата да заври). По рецепта трябвало шоколада да се нагрее на водна баня до 32°, след което да се охлади до 27°. Не успях да го докарам, понеже нямам термометър, но и на "око" по метода за подгряване на бебешки пюрета явно не успях, тъй като на стайна температура бонбоните залепват по пръстите, но не много, което може би е знак, че съм на прав път.

Погледнато отстрани, бонбоните се получиха като едни истински шоколадови орехи. Дори при отливането на шоколада във формите, успях да добавя по една орехова ядка.










И понеже имам слабост към позлатените орехи, още от Коледната им премяна, след дълъг размисъл, все пак реших да поръся малко от едно почти безценно шишенце със специални златни стърготини.







След Виенския сладкиш на баба ми, шоколадовите бонбони са най-подходящия избор за неделно гости.

Няма коментари:

Публикуване на коментар