how2make4eat

how2make4eat

неделя, 22 декември 2013 г.

Menu за Декемврий - продължение

Ако сте прочели първата част от предложенията на "Календар по готварство" за месец декемврий, то вече знаете, че рецептите обхващат както традиционни супи, предястия и ястия, салати гарнитури и десерти, така и интересни практични предложения за посрещане на гости и тържествени случаи.

КалендарЪт по готварство е създаден преди близо век, за да служи като учебник в практическото девическо училище по занаятчийство "Мария Луиза" в София.



Добре, че се сетих да взема праз за зелевите сарми. Няколко стръка са чудесна идея, сварени на чорба, вместо обичайните вкусотии в предпразничните почивни дни. За да учудите и себе си, може да пекнете колелцата праз на ребрест чугунен тиган, все едно сте запалили скарата за пържоли. Дали от мисълта за тях или от ребрестия тиган, но чорбата става съвсем различна, ако празът е зачервен "на ребра", при това - опушен!

Ако пък същият го притурите и на лещата, то със сигурност няма да ви остане за зелевите сарми, но и леща няма да остане, защото ще бъде изядена бързо.

Тънката нишка на праза се прокрадва и в "Кокошката с кисело зеле", където вместо обикновен лук, също може да се сложи праз, особено в компанията на киселото зеле.

За "Пуйката сарма" няма какво да се добави, освен че маслото би размекнало месото, шпиковано в парчетата пуешко, и единствено ако времето не е избягало напред и приготовленията за празничната трапеза са "до никъде".




За "Boeuf à la mode" ви трябва индийско (мускатово) орехче, както и останалото, изброено за 4 души. Ако се чудите колко да са големи ивиците сланина, за шпиковане в говеждото, то 2см биха били достатъчни, дори и да не можете съвсем да ги натикате в "набучканите" с тънъкЪ ножЪ дупки в месото.











Стигнахем до десертите. Очарованието на млечната баница е в сместа за заливане. Споменатото в рецептата оризено брашно може да се замени с прецедената оризова вода, ако ви е останала такава от сварения за плънката на коледните сарми ориз.












Любопитно ми е дали ГризЪ халвата ще се получи като тази в детската градина.

Весели празници!






























<- И Ванилиев крем.










И едно чудесно предложение за посрещане на Новата година - обещаните Бавороазе и Боуле:

Няма коментари:

Публикуване на коментар