how2make4eat

how2make4eat

сряда, 15 август 2012 г.

Яйца по панагюрски

Това е една от любимите ми рецепти, защото всичко е на око. В тенджера с вода сипваме оцет колкото за една салата. Добавяме щипка сол. Щом водата заври, чукваме ниско до водата колкото яйца искаме да сложим в една порция. След 2 минути, след като се забулят, ги загребваме внимателно с лъжица на дупки /решетъчна лъжица/.

Докато забулваме яйцата за отделните порции, украсяваме чиниите. В кръг от едната страна нареждам малки бучки сирене, а от другата страна довършвам окръжността с ивица кисело мляко. По този начин се получава нещо като оградка, в която яйцата стоят без да се разливат по цялата чиния. Забулените яйца поставяме в средата на кръга.

След като сме забулили всички порции и сме ги поставили по чиниите, махаме водата от котлона, а на нейно място разтопяваме масло. В разтопеното масло, добавяме лъжица червен пипер. Докато добавяме пипера, маслото задължително трябва да е отстранено от огъня, за да не почернее пипера. Заливаме всяка порция с маслото с червения пипер. Отделно сервираме с обелени скилидки чесън, защото не всеки го обича разбъркан предварително в киселото мляко. Ръсваме малко черен пипер, може и стръкче магданоз за красота, и сервираме с много хляб, за да има за топене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар