how2make4eat

how2make4eat

вторник, 1 април 2014 г.

Какво да сготвим? - 1
























Сигурна съм, че всеки ден чувам въпроса "Какво да сготвя днес?" Това е като "Какво да облека?" и няма задоволителен отговор. Просто трябва нещо да се случи. И така днес разполагах с не повече от 20лв. за да организирам трапезата. От плод-зеленчука взех буркан белени домати, който разбира се може да качите и от мазето, ако сте си направили труда да затворите няколко буркана за зимата ;), пакет леща, килограм картофи, две малки глави лук, един морков. От магазина пък взех останалото - мая за хляб, 500 гр. кайма, прясно мляко, три яйца и брашно.

За хляба ще се наложи да разкажа в отделна публикация, тъй като той е специален и заслужава да бъде удостоен с особено внимание.

Преминавам към гозбите. В средноголяма тенджера (5-6 л.) слагам малко олио или масло да се разтопи. Добавям ситно нарязан лук, половин морков, нарязан на кръгчета и задушавам, както казват бабите - докато се изцъкли лукът. После слагам каймата, като я натискам и раздробявам с дървена лъжица на малки късове. Бъркам, докато се зачерви като печено месце. През това време обелвам и нарязвам картофите на кубчета или както дойде. Подреждам ги на дъното на йенска тенджера, посолявам и заливам с вода. Връщам се на каймата и добавям половината от буркана с белените домати. Изчаквам да клокне няколко минути и с получената смес заливам картофите. Пека около 40-50 минути на предварително загрята на 180 ° фурна. Преди да стане готово (да изври цялата вода и да се запече до кафяво), добавям 2-3 яйца, разбити с чаша прясно мляко и две щипки сол. Връщам съда във фурната, да се запече и заливката - това отнема около 10-15 минути.

В същото време в празната вече тенджера на котлона, отново слагам малко мазнина (олио или масло), добавям втората глава лук, отново ситно нарязана, както и другата половина от моркова. Изчаквам да се задушат и омекнат, след което изсипвам и остатъка от буркана с белените домати. Добавям сол и 2-3 литра вода, изчаквам да заври и добавям половин шакетче леща (1чаша).

Шоколадовия крем е изключително лесен, тъй като рецептата е написана на опаковката, която можете да намерите във всеки магазин за хранителни стоки, а вече и в много био-магазини. Гарниран с орехи, се превръща в десерт "средна хубост", както обичаше да казва баба ми.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар