how2make4eat

how2make4eat

сряда, 2 април 2014 г.

Зелена салата

Със запролетяването идва и чувството на лекота. Вдишваме свежия въздух, леко ни е на душата, и естествено и с нетърпение чакаме леките пролетни предложения за трапезата. Наред с пържените тиквички, които се прияждат почти на всеки и почти винаги преди да са поевтинели на пазара, стои идеята за зелена салата в огромна купа.






Стандартната зелена салата или маруля, от край време се състои, като изключим зелената ѝ част, от репички, лук, а понякога и варени яйца (особено по Великден).










Понеже почти винаги изяждам голяма част от репичките преди да са попаднали в салата, а и за разнообразие, ще споделя още една идея, с която определено можете да впечатлите първите пролетни гости в дома ви.









Нарязаната или накъсана марула/салата, се поръсва със сол и се залива с олио. На сгорещен на котлона тиган, препичаме шепа сусам, колкото да покрие дъното. Бъркаме с лъжицата до златисто, след което изсипваме сусама в салатата.




Заливаме с оцет балсамико и разбъркваме.














Освен със сусам, салатата може да бъде поднесена с печено белено слънчогледово семе или със счукани орехови ядки.

А ако мислите, че няма да ви е достатъчна, хвърлете в тигана малко пушено месо или няколко филийки сланина и ги добавете към салатата.

Сипете си чаша бяло вино и поседнете на терасата, докато се свечерява.

1 коментар:

  1. Все едно съм знаела, че е добре да се консумира вечер - http://www.dnes.bg/health/2014/02/24/salata-ot-marulia-konsumiraite-vecher-podgotvia-za-syn.216845

    ОтговорИзтриване